петък, 23 октомври 2009 г.

Гхи - пречистено краве масло

Тук бих искала да обърна специално внимание на гхи /пречистено краве масло/. То може да се използва както за приготвяне на храната, така и за чисто лечебни цели. То притежава изключително ценни качества, които дори се засилват с времето. Съществуват древни аюрведически рецепти за лечение на различни болести, в състава на които влиза десет и повече годишно гхи, наречено пурана-гхи. То се смесва с различни билки, за да създаде благоприятна среда за тяхното приемане от организма. В древната ведическа традиция самото приготвяне на този млечен продукт се е смятало за много благочестива дейност.
Можете лесно да получите гхи, загрявайки на слаб огън прясно краве масло в съд с двойно дъно или на водна баня. Обикновено 1 час е достатъчен, за да направите гхи от 1 кг. масло. Необходима ви е решетеста лъжица, с която да обирате пяната, образуваща се на повърхността. Не трябва да оставяте маслото да завира. Постепенно то ще стане златисто и прозрачно до самото дъно. Това е древният метод за отделяне на белтъчините и другите допълнителни съставки, намиращи се в маслото. Те също са много полезни за готвене, но са нетрайни и трябва веднага да се използват. Това е процес, чрез който получавате мазнина без каквито и да е примеси. Гхи е напълно чисто и може да престои така с години без да промени изключителните си качества. Най-подходящо е то да се пази чисто и да се съхранява на хладно, в плътно затворени глинени съдове.
Пречистеното краве масло е един от най-важните продукти за задравето ни. Заради съдържанието на антиоксиданта витамин Е, то защитава организма ни от вредното действие на свободните радикали и помага за храненето на клетките. Въпреки, че е наситена мазнина, то молекулната му структура се отличава от структурата на другите животински мазнини. Тя се състои от мастни киселини с къса химическа верига. Това означава, че много лесно се усвоява от организма. Изследванията показват, че мастните му киселини са с 8% по-малко наситени от останалите животински мазнини. Гхито е изчистено от белтъчния казеин, който повишава нивото на холестерина в кръвта. Гхито съдържа и от 4 до 5 процента линоленова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма. Съдържа и витамин А.
Според Аюрведа, гхито е концентрирана, чиста и благостна огнена енергия от Слънцето. Енергията Теджас. Тя силно влияе на храносмилането. Затова добавянето на гхи води до увеличаване на храносмилатената сила. Гхито е най-доброто средство за възстановяване на нарушено храносмилане. При това, по много мек и щадящ организма начин. Тъй като недоброто храносмилане е причина за маса заболявания, използвайки гхи в храненето ние лесно можем да се предпазим от доста болести.
Най-добре е гхи да се използва от 10 ч до 15 ( с изключение на хората с отслабено храносмилане ). За усилване на имунитета и при физическа слабост, можете сутрин да използвате гхи заедно с мед, сушени плодове, подправки ( канела, кардамон, шафран, резене ), орехи, кедрови ядки или бадеми.
За усилване на храносмилането смесете 1 ч.л. Гхи, 1 ч.л. Резене, по 1/4 ч.л. Черен пипер, индийско орехче, кардамон, кориандър, канела. Половината от сместа се приема преди ядене и другата половина, след ядене. Заради финната си слънчева енергия, гхито има загряващ ефект и можете да го използвате зимно време освен в храната, но и за масаж на ръцете и краката.
Друго, изключително важно свойство на гхи-то е, че за разлика от почти всички останали мазнини то не променя качествата си, структурата си, при термична обработка ( запържване ) . Което означава, че пържените в гхи храни не са вредни! Важи условието, разбира се, че маслото не бива да прегаря!

1 коментар:

  1. Чисто гхи, българско производство - https://web.facebook.com/GheeGopalPrasad/?_rdr

    ОтговорИзтриване