петък, 4 септември 2009 г.

Водата

Както е известно нашата земя се състои от 70% вода. Човекът, подобно на Земята също се състои от 70% вода, като в мозъка ни водата е 80 %. Всичко това говори за това колко е важно ежедневната употреба на водата. Това е особено важно за децата. Ние като родители трябва да помним, че децата /както и възрастните/ имат нужда точно от вода, а не от чай, кафе, компот, сок или безалкохолна напитка.
Много важно е водата да е чиста. По мнението на много еколози водопроводната вода, която пием, не е питейна. Смята се, че тя става само за миене на ръце и пране.
Във водните станции водата се пречиства главно от естествените замърсители – от механически /пясък, утайки/ с помощта на филтри и от биологически чрез обеззаразяване. Но най – опасни за човека са такива замърсители като тежките метали, компоненти от промишлените производства, органически съединения, феноли и радионуклеиди, а също така и остатаци от вещества, с които са озонироли и обеззаразявали водата /основно хлор/, които попадат във водопровода и оттам в стомаха ни.
Много хора смятат, че е достатъчно водата да кипне и ние можем спокойно да я прием. Но това не е съвсем така. Кипването на водата не унищожава даже всички микроби, да не говорим за металите, пестицидите, нитратите, фенолите и нефтените продукти. Затова за пречистване на водата преваряването уви не е достатъчно. Един от способите за изчистване на водата е нейното оставяне да престои. Водата трябва да престои минимум 6-7 часа и да се пие едва след това. На дъното на съда, в който престоява водата ще се утаят вредните за орзанизма химически съединения, тежките елементи, соли, хлор и т.н. Затова, когато в съда остане една трета вода тя обикновено се изхвърля.
Още по – добре е водата да се пречиства и с помощта на битови филтри. Най – подходящи за тази цел са филтрите, в които се използва комбинация от адсорбационна и йонообмена, която позволява да се пречисти водата не само от остатъчния хлор, но и от органическите замърсения и тежките метали.
Ако храните детето с месо, то се нуждае от по – голямо количество вода, отколкото децата – вегетарианци. Чрез нея се измиват токсините от бъбреците, които се образуват след употреба на животинска храна.
Можете да научите детето да пие вода, така, както препоръчват йогите: веднага след ставане, вечер преди лягане и през деня половин час преди хранене, например по една чаша всеки път.
Счита се, че е по – добре да се пие повече вода, отколкото тя да не достига на организма. Желателно е да научим детето да прие водата бавно, без да бърза, на малки глътки, получавайки удоволствие от нея.
Съвети:
1. Ако е възможно давайте на децата да пият вода от извори, но най – добре е тя също да се оставя да престои
2. Пречиствайте водата за пиене и приготвяне на храната чрез битови филтри или я оставяйте да престои не по-малко от 6-12 часа
3. В никакъв случай не използвайте за готвене гореща вода от чешмата. В ТЕЦ-те я обработват със специални химически смеси. В резултат на това тя е лишена от единствените полезни вещества – калция и магнезия, става по-агресивна химически, съдържа повече тежки метали от студената вода.
4. Много полезно за децата е периодически да пият протиева /замразена/ вода или „студена вряща вода” /начините на приготвяне са разгледани по-долу/

„Протиева вода”

В замръзналата, а след това размразена вода се изменя диаметъра на молекулите и те напълно подхождат на размера на мембраните на клетките, благодарение на което химическите реакции протичат по – бързо и се активизира обмена на солите. Поради това замръзналата вода много по- лесно от обикновената встъпва в реакции с различните вещества и организма не губи допълнителна енергия за нейното пренастройване.
Протиевата вода сама по себе си съдържа вътрешна енергия и обезпечава човек с добра енергийна поддръжка. Като дава на организма ни допълнителна енергия, замръзналата вода намалява умората и ни позволява да се справим с по-малко от обичайното количество храна и продължителност на съня. Особено полезно е да се дава замръзена вода на децата. Учениците например стават по- внимателни, съсредоточени в часовете, повишава се работоспособността им.
Положителни страни на замръзената вода:
- Ускорява биологичните процеси
- Подмладява организма и всички вътрешни органи / впрочем това все още не е толкова важно за децата/
- Премахва алергиите
- Укрепва имунната система
- Подобрява храносмилането
- Премахва умората
Съществуват различни мнения за това, колко дълго протиевата вода съхранява своите полезни свойства. Едни казват 12 часа, други – 20 мин. , а трети – 3-4 мин. При всички случаи замразената вода трябва да се изпива бързо и не трябва дълго да се съхранява.
Удобно е да се приготвя на кубчета в камерата, а след това да се довабят тези кубчета към вода със стайна температура. Мътните части на леда трябва да се отстраняват или да се измиват с вода, тъй като там са събрани соли и други вредни химически съединения.
Още един, малко по-сложен начин за получаване на замръзена вода е неголямо количество вода се загрява до температура 94-96 С. Водата все още не е завряла, но вече се вдигат струйки пара. В този момент съда се снема от котлона и рязко се охлажда, след това се замразява и утаява. Приготвена по такъв начин водата преминава всички фази на кръговрата в природата: изпарява се, охлажда се, замръзва и се утаява. Тази вода е особено полезна – счита се, че тя има огромна вътрешна енергия.
Независимо от полезността й, не е препоръчително изцяло да се преминава само на такава вода. От цялото количество консумирана вода около 30% може да е замръзнала, а останалата престояла вода.

„Студена вряща вода”
Получаването на вода, съдържаща голям запас от потенциална енергия може да стане не само по пътя на замръзването. Кипналата и бързо охладена вода в условия, изключващи достъп на атмосферен въздух, има биологична активност, превишаваща 5-6 пъти активността на обикновената вода и 2-3 пъти снежната или замразената вода. Приготвената по такъв начин вода се дегазира и не успява да се насити с газове.
„Студената вряща вода” повишава работоспособността, въздейства успокояващо на нервната система, бързо се абсорбира от кожата и я омекотява. Когато пие негазирана вода човек по-лесно понася летните жеги.
За да получите негазирана вода е необходимо да налеет вода в емайлиран чайник и я кипнете, като оставите капака отворен, за да се премахне разтворения във водата въздух. Кипналата вода бързи се налива в емайлирано канче и плътно се затваря, за да не може въздухът отново да се разтвори във водата. След това поставяте канчето в съд на течаща вода /за охлаждане може да се използва и сняг и лед/. След 3-5 минути „студената кипнала вода” е готова. Желателно е да се пие веднага, но ако се съхранява в херметически затворен съд, нейната стимулираща сила не намалява в продължение на 5-7 дни. Негазираната вода може да се употребява в продължение на месец, а след това да се направи месец пауза.

1 коментар:

  1. Интересно и не до там сложно , за да опитам.Така както е описана протиева-та вода,означава че цяло лято я пием.

    ОтговорИзтриване