петък, 23 октомври 2009 г.

Вегетарианството и децата

По света има много мащабни изследвания полезно ли е вегетарианството за децата и възрастните. Едно от тях е проведеното в Калифорния проследяване на десет хиляди момичета и момчета, отгледани на млечно-яйчна вегетарианска диета.
Установено е, че те са малко по-високи от връстниците си невегетарианци, теглото им е било напълно нормално за възрастта и ръста им. С това изследователите доказват ползата от вегетарианското хранене, осигуряващо достатъчно хранителни вещества за растежа и подходящо количество калории.
Малките момичета и момчета ядат повече плодове и зеленчуци, както и храни богати на целулоза, отколкото невегетарианците и така си набавят по-малко мазнини и употребяват по-малко нездравословни храни. Затова именно учените препоръчват на родителите млечно-яйчно-вегетарианското хранене за децата им, когато то е балансирано и с пълноценни заместители на месото.
Често срещано безпокойство е, че обикновено количеството на храната е по-голямо, а калорийността й по-малка. Именно това се изтъква като основната причина децата вегетарианци да имат тегло по-ниско от това на децата невегетарианци.
Анатомично детският стомах е с малък размер, а хранителните нужди на децата са високи. По тези причини те могат да останат недохранени - да не поемат нужното количество храна поради ограничение в обема, откъдето пък потребностите на растежа - енергийни и градивни да останат незадоволени.
Белтъчините са градивен материал за детския организъм и така, ако те са недостатъчни количествено в храната, изграждането на тъканите ще започне да страда. Употребата на пълномаслено прясно и кисело мляко и пълноценни месни заместители обезпечава нормалното хранене на организма. Мазнините са също така важни не само защото са основен енергиен източник, а защото са нужни за развитието на нервните тъкани.
Съдържайки всички незаменими мастни киселини те участват в оползотворяването на мастноразнворимите витамини А, D и Е, които са изключително важни за детето. Мазнините не трябва да бъдат строго ограничавани при деца под 2 години.
Най-важният принцип за планиране на всеки начин на хранене е включването на голямо разнообразие от храни и разнообразие в приготвяне на храната. Тя може да бъде сурова, сварена, печена или задушена.
Не името прави храната полезна и пълноценна, а това каква храна включваме в нея. Млечно-яйчно вегетарианското хранене може да осигури отлично и всестранно израстване на децата, ако тя включва всички нужни хранителни, минерални и витаминозни съставки в съответните количества.
Свободните интерпретации с цел да предпазим децата си от евентуални бъдещи заболявания са напълно неприемливи. Месото премахнато от храненето на децата веднага трябва да бъде заместено с полезен и пълноценен заместител, ако не искаме да допуснем сериозна грешка.
С какво да заместим месото в менюто си?
В преходния период към вегетарианството се препоръчва консумацията на соеви и зърнени концентрати, които създават отлична визуална и вкусова представа за месо. Полуфабрикати като соеви гранули или кубчета и соеви шницели са много хранителни и могат да заменят месото, без неговите негативни последствия за организма. Добре дозираната вегетарианска храна, състояща се от зърнени храни (жито, ръж, ориз, овес, царевица и др.), зеленчуци, плодове и бобови растения предлага достатъчно енергия, като не е необходим някакъв специален заместител на месото. При лактовегетарианството месото частично се заменя с млечни продукти.
Набавянето на достатъчно количество мазнини в детското меню и то от най-добро качество и вид - растителни - богати на ненаситени мастни киселини е изключително важно за доброто физическо и умствено здраве.
Пълномасленото мляко и филийката намазана с фъстъчено масло, растителен маргарин, салата със зехтин, рапичево, царевично, соево или слънчогледово олио и ядки не трябва липсва от трапезата на децата.
Естествено избор на родителите и детето е дали то да приеме вегетарианското хранене. Оставете детето само да избере правилния за него начин на хранене. Винаги му оставяйте избор. Дори вие да сте пълни вегетарианци, не насилвайте детето да яде само растителна храна, ако то има нужда от месо.
Все повече срещам родители – месоядци с един и същ проблем – Детето не яде месо. Между другото и дъщеря ми не понася месо и го яде само по настояване на баби и дядовци много рядко. Това са новите деца, новите хора, които са по-близо до истинската природа на човека. Нека ги оставим да бъдат това, което са, и да не се опитваме да натрапваме нашите разбирания. Децата на новото хилядолетие знаят най – добре кое е подходящо за тях. Нека им се доверим и послушаме вътрешния си глас.
Ако детето не иска да яде, не е в настроение или не е гладно, не го насилвайте. Нищо няма да му стане ако малко погладува и пропусне 1-2 хранения. В един последващ момент то ще си навакса пропуснатото. Освен това гладуването само по себе си също е полезно и има лечебен ефект. Може би точно от това има нужда детето ни в този момент. Малките деца няма как да ни обяснят причините поради които са решили да ядат или не. Затова е важно да им се доверим. Не забравяйте, че всеки човек има инстинкт за самосъхранение и вътрешна сила, която ни направлява. А те при децата са още много силни и по-малко закърнели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар