петък, 4 септември 2009 г.

Закаляване на децата

Закаляването е най – лесният и достъпен и в същото време много действащ способ за укрепване защитните сили на организма. Обикновено под закаляване се разбират разнообразните въздействия върху организма със студ. Но и топлото въздействие също има оздравителен потенциал, ако е дозирано и не превишава възможностите на организма. Най- главното при закаляването е температурната разлика. За да компенсира тази разлика организмът «включва» механизма на закаляването. Закалеността се състои в способностите на организма да погаси температурните натоварвания със собствени сили. Тогава организмът на човека става неуязвим по отношение разликите в температурата на външната среда.
Закаляването укрепва сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, системата за пречистване на организма и нервната система. Счита се, че резките значителни разлики в температурата предизвикват рязко освобождение от организма на клетъчно ниво на всички шлаки, които са се натрупали, тъй като се забързва процеса на обмяната на веществата.
Закаляването не е противопоказно за нито едно състояние. От него се нуждаят както здравите хора, така и по-слабите или хронично болни организми.
Съществуват различни методи за закаляване, като основно се разделят на две групи- щадящи /почти не се практикуват/ и интензивни /използват се основно за закаляването/.

◙ Закаляване чрез въздуха
Оказва положително влияние на функциите на всички органи и повишава общата устойчивост на организма. Въздушните бани могат да се разделят на топли /от 30-20 С/, прохладни / +20 – 14 С/ и студени / под 14 С/. Най - добре е да се вземат въздушни бани с леки дрехи, които пропускат въздуха. Най – подходящо е времето сутрин рано, когато въздухът е наситен с ултравиолетови слънчеви лъчи. Не е добре да се правят въздушни бани веднага след ядене. В облачно и ветровито време въздушните бани се намаляват. Продължителността на въздушните бани зависи от възрастта на детето. Започва се с 1-2 минути при новородени и се стига до 1ч и 30 минути, а за здрави деца и до 3 часа дневно. Въздушните бани са най – ефективни при съчетаване с движение.
Интензивната техника тук е още от самото раждане на детето да се оставя голяма част от времето голичко. Не е необходимо да се облича, а още по – малко да се повива. От една страна това дава свобода на движенията му, което е много важно за развитието на детето. От друга страна позволява нормално да работи терморегулацията му.

◙ Закаляване чрез слънцето
Известно е, че слънчевите лъчи имат лечебна сила. Особено важно е тяхното действие за организма в процеса на неговия растеж. Слънчевите облъчвания подобряват обмяната на веществата, увеличават количеството на червените кръвни телса и съдържанието на хемоглобина в кръвта, подобляват състава на лимфата, въздействат благотворна на работата на храносмилателната система и функцията на задстомашната жлеза, повишава общия тонус на организма и неговата устойчивост на инфекции. Слънчевите лъчи имат и противорахитично действие /под влияние на ултравиолетовите лъчи в организма се образува витамин Д, необходим за нормалното развитие на костната система/. Затова е изключително важно малките бебета да бъдат излагани достатъчно време на слънце.
Същевременно слънцето може да и да навреди, затова трябва да бъдем внимателни. Най – добре е слънчевите бани да се правят на брега на големи водоеми. Благоприятни са сутрешните часове до 11 ч. Между храненето и слънчевата баня трябва да има поне 1ч 30 мин. Започва се с 2-5 минути и се стига до 30-40 минути. По време на слънчевите бани главата трябва да е покритас шапка или чадър. Важно е да се следи за зачервяване или потене на детето.
Интензивният метод се състои в това, че времетраенето на баните се определя според индивидуалните особености на детето и неговото състояние.

◙ Закаляване чрез вода
Водата – това е най-силното и ефективно средство за закаляване. При обливане със студена вода в организма на човека настъпва своеобразна съдова реакция; съдовете на кожата се съкращават/ кожата избледнява/ и кръвта от периферията се насочва към вътрешните органи. След това потокът на кръвта отново се насочва от вътрешните органи към периферията, съдовете на кожата се разширяват, и човек чувства приятна топлина. Стеснението и разширението на кръвоносните съдове е една своеобразна гимнастика за тях, която тренира кожата, кара я по – добре да се приспособява към колебанията на температурата на външната среда.
Водните процедури рефлекторно влияят и на работата на всички органи – сърце, дробове, мозъчната тъкан, а следователно и на състоянието на нервната система, кръвообръщението и дишането.
Щадящата методика представлява обливане на цялото дете, като обливанията са регулярни, без прекъсване. Започва се с температура на водата 30-32 С и се стига до 16-18 С.
Интензивната методика – обливане със студена вода, без постепенно намаляване на температурата на водата. Важно е това да доставя удоволствие на детето, в противен случай процедурите трябва да се прекъснат докато детето не поиска отново само. Счита се, че в първите 24 часа след раждането е добре да се задества механизма на терморегулация у бебето. За целта се потапя трикратно във вана със студена вода.

◙ Контрастен душ
Когато детето порасне можем да го научим само да се закалява посредством контрастен душ. Отначало с контрастен душ на главата в три цикъла. Всеки цикъл започва с топла вода и завършва със студена. Температурната разлика за главата не бива да е толкова голяма както при тялото.
При тялото отново са необходими три цикъла, като постепенно се увеличава продължителността на обливането със студена вода. Главното е да е приятно. Привикването към контрастния душ трябва да става постепенно. Отначало с приятно хладка вода и еднократни обливания, а след това и с по-студена.

◙ Ходене боси
Към закалителните методи се отнася и ходенето боси. Както е известно стъпалото е специална част на тялото, тъй като в него има огромно количество нервни окончания - рецептори. Когато ходим боси ние правим своеобразен масаж на стъпалото и така тонизираме целия организъм. Освен това когато стоим боси на земята ние се освобождаваме от натрупаното статично електричество, което въздейства неблагоприятно върху биополето, предизвиква умора на нервната система, главоболие и др. Щадящият метод включва от м. Април ходене в къщи бос по чорапи, а през лятото и без чорапи. Интензивният метод – ходене по снега с боси крака. След това краката се измиват само с хладка вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар