петък, 4 септември 2009 г.

Дишането

Важно е да се говори на децата възможно най – положително за дишането. Пълното дишане е много важно за човека. Дишането – това е живота. Дишането прави човека здрав или болен. Разкажете на децата, че за всяка клетка е нужен въздух иначе няма да може да живее. За децата на 5-6 години не е необходимо да се дават много дихателни упражнения. Разкажете им за белите дробове и как са устроени, как дишат. Какво е вдишване и издишване, защо ако дишаме много дълбоко ни се завива свят...
Достатъчни са трите основни дихателни упражнения – Пълно йогистко дишане /ПЙД/, Изчистващо дишане и краткотрайно задържане на дишането.

1. Пълно йогистко дишане – детето седи в поза лотос, полулотос или по турски. Дланите са върху коленете, пръстите са в джнани мудра /съединени палец и показалец, средния пръст е сгъна и поставен в центъра на дланта, безименният и малкия пръст са изпънати. Гръбнака е изправен.
Изпълняват се 14 пълни вдишвания, при което съзнанието се отправя в различни части на тялото – област над главата, област на междуребрията, област на щитовидната жлеза, област на сърцето, средата на гърдите, на височината на сърцето; област на пъпа и слънчевия сплит, област на перинеума.
Отначало се изпълняват две пълни двишвания, концентрирайки съзнанието върху областта над главата, след това две вдишвания с концентриране върху областта на междуребрията и т.н.
Пълното дишане се осъществява чрез последователно изпълнение на три фази дишане – долно, средно и горно.
Долното дишане се изпълнява чрез съкращаване мускулите на корема: при вдишването стомата леко изпъква, при издишването – се свива. Всичко се прави бавно, без прекъсване.
Средното дишане се осъществява чрез разширение на гръдния кош при вдишване и спадането му при издишване. При усвояването му за контрол на движението на гърдите може да се използва ръката. Както и при долното дишане е необходимо да следим вдишването да е равно по време на издишването.
Горното /ключично/ дишане се изпълнява чрез повдигане /при вдишване/ и спускане/при издишване/ на горните части на гърдите, в областта на ключицата. По време на това дишане се изпълва горната част на белите дробове.
Пълното дишане се осъществява по следния начин – Първо издишайте дълбоко целия въздух от дробовете си. С вдишването издуйте корема и запълнете долната част на дробовете с въздух, като плавно разширите гърдите, запълнете с въздух средната част на дробовете, като леко повдигнете рамената и запълнете с въздух горната част на белите дробове. Не допускайте напрежение в края на вдишването. С издишването приберете корема, отпуснете гърдите и отпуснете рамената.

2. Йогистко очистващо дишане

Йогите имат една предпочитана форма на дишане, която упражняват, ако изпитват необходимост от вентилиране и почистване на белите дробове. Те приключват много от своите дихателни упражнения с това дишане, което вентилира и очиства белите дробове, стимулира алвеолите, създава един общ тонус на дихателните органи и съдейства за подобряване на общото им здравословно състояние. Наред с посочените ефекти то има и твърде освежително действие върху цялата система..
1. Поемете дълбоко въздух.
2. Задръжте въздуха за няколко секунди.
3. Свийте устните, като че ли се каните да свирнете (но не издувайте бузите), след това издишайте малко въздух през така оформения отвор със значителна сила. После спрете за момент, задържайки въздуха, и след това издишайте още малко въздух. Повтаряйте, докато не издишате всичкия въздух. Помнете, че трябва да използвате значителна сила при издишването на въздуха през отвора между устните.
Ще установите, че това дишане е доста освежаващо, когато сте уморени и "изразходвани". Ако ученикът го опита, ще се убеди в неговата полза. Това упражнение трябва да се практикува, докато вече се изпълнява естествено и с лекота, тъй като се използва като завършек на няколко други упражнения, дадени в тази книга, и трябва да бъде много добре отработено.


3. Задържане на дишането

Това е едно много важно упражнение, което води до укрепване и развиване на дихателните мускули, както и на белите дробове, а честото му практикуване води и до разширяване на гръдния кош. Йогите са открили, че случайното задържане на дъха, след като белите дробове са били напълнени с пълното дишане, е много полезно не само за дихателните органи, но и за органите на храносмилането, нервната система и кръвта. Установили са, че случайното задържане на дъха води до отстраняване на въздуха, който е останал в белите дробове от предишните вдишвания, и до по-пълно окисляване на кръвта. Знаели са също така, че задържаният по такъв начин дъх събира всички отработени продукти и когато дъхът бъде издишан, той отнася със себе си отпадния материал на системата, изчиства белите дробове точно както разслабителното очиства червата.

Йогите препоръчват това упражнение за различни заболявания на стомаха, черния дроб и кръвта, а освен това са установили, че в много случаи то избавя човека от неправилното дишане, което често е резултат от лошо вентилираните бели дробове. Препоръчваме на учениците да обърнат подобаващото внимание на това упражнение, тъй като то притежава големи достойнства. Следните инструкции ще ви дадат ясна представа за упражнението:

1. Заемете стоеж.
2. Направете едно пълно вдишване.
3. Задръжте въздуха колкото е възможно по-дълго време, без да се достига до неприятни усещания.
4. Издишайте енергично през отворената уста.
5. Изпълнете очистващо дишане.

В началото ще можете да задържите въздуха за съвсем кратко време, но с малко повече практика ще отбележите забележителен напредък. Ако искате да отбележите своя прогрес, измервайте времето си с часовник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар