понеделник, 1 февруари 2010 г.

Ходеща релаксация за майките

Бих искала да се спра и на релаксиране с бебето. За родителите е от особена важност да са спокойни и изпълнени с хармония и душевно равновесие. Това ще помогне и на бебето ви да е спокойно и щастливо.

Ходеща релаксация – Това е един много полезен и ефективен начин за релаксиране на майките, особено с по-малките и по-леки бебета.
Може да се прави всеки ден на открито. Намалява напрежението и депресията, които може да изпитвате и увеличава усещането ви за благополучие.

1. Освободете напрежението – Освободете напрежението от цялото си тяло, най – добре преди да вземете бебето, като разтърсите тялото си. Отпуснете долната челюст и „издухайте малинки”, за да сте сигурни, че сте го направили. На по- голямото бебе това ще му се стори много забавно.

2. Заземяване – Хванете бебето в „релаксираща” поза и направете няколко малки спускания/ отпускания, докато се движите. Това „заземява” и двама ви и приготвя бебето за следващата стъпка.

3. Хванете бебето в удобна за ходене позиция, която ви дава близък контакт

4. Първата стъпка – Насочете вашето внимание към ритмично движение, разтварящо се от действията ви във времето и пространството. Това ще помогне да „изпразните” ума си от всички задължения. Концентрирайте се върху първата стъпка.

5. Започнете да ходите – Направете стъпка и започнете да ходите бавно, внимавайки за това гръбначният ви стълб да е изправен и на една линия с таза, докато ходите.

6. Дишане – Сега обърнете внимание на вашето дишане. Издишайте, за да помогнете да освободите напрежението. Ако искате може да се прозеете, после вдишайте за две стъпки. Удължавайки всяко издишване ви помага да поемате повече въздух на следващото вдишване.

7. Съзнаване – Почувствайте тялото на бебето до вашето и чувствайте двете тела в ритъма на ходене. Докато сте „повърхностно” внимателни къде да стъпите и какво има наоколо, „изпразнете” погледа съм към външното и вътрешното. Обърнете внимание на потока универсална жизнена сила, която преминава през двама ви заедно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар