понеделник, 1 февруари 2010 г.

Йога за бебета

Как йога помага на бебетата

Преживяването на движенията, комбинирано с докосването е може би най – богатата стимулация, която можем да предложим на бебетото още от раждането. В йога тази стимулация възниква чрез взаимното участие на родителя и бебето, в степен, в която бебето може да възприеме и да го интегрира. Както йога асаните извикват дълбока релаксация при възрастните, така при бебетата те носят огромно задоволство и помагат за дълбок и спокоен сън.

Бебетата се наслаждават и се чувстват добре от кумулативния ефект на докосването, движението, ритъма и релаксацията, и ние като родители споделяме това удоволствие и тези ползи. Да правим йога с бебето означава да играем, да се разтягаме, и да релаксираме заедно. Редовното практикуване на йога с вашето бебе, ще ви помогне да тонизирате мускулите си и да балансирате успешно хормоналните промени, които следват раждането.

Можете да си създадете дневен режим, който да следвате още от раждането. Чрез йога всички системи на бебето са стимулирани, включително храносмилателната и нервната. Опознавате се по – добре с бебето и засилвате комуникацията помежду си; помага да се преодолее травма от раждането; увеличава се способността на бебето да се справя със стрес; бебето се научава да фокусира с сменя фокуса бързо при различните пози; стимулира се вестибуларния апарат, като му помага да запазва баланс и да усеща и преживява височини. И най – важното е, че всички сетивни стимулации стават в сигурните ръце на мама и тати, с топлота и любящо чувство.

- От люлеене към разтягане

Когато правите йога с новороденото бебче, трябва да вземете под внимание нуждата му от люлеене и разтягане. То има нужда да се разтегне и да увеличи движенияте, които с правило в утробата на майка си, но също така има нужда и да бъде гушкано и люляно, с изцяло подкрепени глава, вратле и сгънати крачета, така както е било преди раждането си. Йога упражненията с бебето ще му помогнат да разгъне гръбначния си стълб от извитото положение, в което е бил, като му помогне да увелечи контрола над вратлето си и увеличи силата на мускулите му. Чрез разтягането на крайниците му ще може да отвори ставите на бедрата, рамената, коленете и лактите.

Най – добре е упражненията да се правят по едно и също време на деня, за да се създаде режим на бебето. Тъй като новородените имат нужда от близък контакт с майката, особено подходящо е за първите занимания да сложите бебето в скута си.
Първо попитайте своето бебе иска ли да започнете, като осъществите физически контакт с него и следите за реакциите му. Започнете с масаж на коремчето. Сложете ръката си на коремчето, вдишайте и издишайте дълбоко, поглаждайте коремчето по посока на часовниковата стрелка. Хванете здраво ходилата на бебето и с палеца направете масаж. Ако не искате да направите предварителен масаж на бебето, „загрейте” тялото му, чрез „сух” масаж, пъхнете ръцете си под рамената му и погладете нежно надолу по гръбначния стълб, преминавайки през бедрата, надолу до ходилата. Повторете го няколко пъти, като наблюдавате реакцията на детето.

Първият комплекс от упражнения е свързан в основата си с Хатха йога, която се стреми да отвори ставите на бедрата и колената и да стимулира мускулите на тялото около основата на гръбначния стълб. Бъдете внимателни и не насилвайте движенията.

1. Колене към гърдите – Тази позиция стимулира храносмилателната система и може да предизвика движение в червата и газове у бебето. Хванете крачетата под колената и ги свийте към коремчето, разтворени малко по-широко от ширината на бедрата му. Отпуснете обратно и повторете 2-3 пъти.

2. Колене от една страна на друга – Тази поза леко кръстосва основата на гръбначния стълб на бебето. С ръце в същата позиция като 1. съберете двете коленца на бебчо в една линия и ги завъртете на ляво, и на дясно. Натиснете силно от всяка страна на стомаха и отпуснете.

3. Каране на колело – Променете предната позиция като движите краката последователно към ребрата и разтягате към вас в бавно „педално” движение.

4. Полу-лотус – Това продължава асиметричните движения. Като държите ходилата на бебето предвижете лявото ходило над дясното бедро в поза полу-лотус. Натиснете петичката, отпуснете и повторете същото с десния крак

5. Пеперуда – Тази поза отваря хълбоците на бебето. Хванете глезените на бебето с двете ръце и съберете ходилата на крачетата заедно. Леко ги натиснете към коремчето.

6. Затваряне на хълбока – Дръжте глезените на бебето като в предната позиция, бавно ги изтеглете към вас. Повторете движението бавно 2-3- пъти. Очите на бебето ще се затворят, когато свивате коленцата.

7. Разтягане на краката – Тази позиция показва на бебето ви разликата между разтягане и релаксация, комбинирани в едно движение. Дръжте глезените на бебето, повдигнете крачетата му леко нагоре, като същевременно ги разтягате, тогава ги пуснете да паднат свободно. Повторете го многократно. Повтаряйте на бебето „разтегни”, „отпусни” с възможно по-енергична интонация, за да му е по – забавно и да разбере разликата между разтягането и отпускането.


Тази първа последователност от упражнения отнема между 5 и 10 минути. След нея някои бебета са много уморени и готови да спят, а други искат още. Нека вашето бебе ви ръководи. Винаги завършвайте с релаксиране, за да си създадете идеалния край на вашия режим.

Разтягане на гърба – подходящи са за бебета над 3 месеца, които сами могат да повдигат главичката си, лежейки по корем

1. Мини кобра 1 – Започнете с масажни движения надолу по гръбначния стълб. Хванете бебето с двете ръце под гърдите, като с палците си следвате междуребрените мускули от всяка страна на гръбнака, движейки навън и упражнявайки лек натиск. Преминете от кръста към горната част на гърба. След това с палци точно под лопатките на бебето, хванете рамената и много леко ги огънете нагоре, използвайки палците като лостове. Няма значение дали бебето ще си вдигне главата или не. Отпуснете ръцете си и повторете 2-3 пъти.

2. Мини кобра 2 – Поставете бебето напречно на краката си, сложете едната си ръка на лумбалната област на бебето и натиснете леко, но здраво надолу. В същото време мушнете другата си ръка под гърдите на бебето, като вашият показалец трябва да е почно под брадичката му. Повдигнете бавно гърдичките му с ръката си, поддържайки натиска в долната част на гърба с другата ръка.

3. Разтягане на долната част на гърба – От мини кобра преминете към това разтягане. От същата позиция, но с изправени ваши крака. Хванете глезените на бебето с едната ръка и сложете другата на горната част на гърба му, точно под лопатките. Опънете крачетата към вас, повдигайки ги бавно, докато му е приятно. Оставете ги да паднат, веднага щом усетите съпротивление от страна на бебето.

4. Завършете тези интензивни разтягания със сгъване. Приближете коленете на бебето към гърдичките му и го залюлейте леко на двете страни.


Разтягане на ръцете и раменете – Тези прости упражнения отварят гърдите на бебето и помагат за разширяване на дишането. Повдигащите движения засилват мускулите на гърба, които са важни за сядането на бебето.
1. Разтягане навън – Сложете бебето по гръб, хванете ръчичките му за китките и вдишайте. Издишайте бавно и ги опънете навън, към двете страни на тялото, докато усетите съпротивление. Върнете обратно ръчичките, кръстосвайки ги два пъти пред гърдите му, сменете ръцете втория път. Повторете 2-3 пъти.

2. Разтягане в кръг – В същото положение хванете китките на бебето и леко ги отведете нагоре към лицето му, отворете ги в широк кръг и ги съберете обратно в центъра. Ако на бебето му доставя удоволствие обърнете движението на обратно.

3. Повдигане и разтягане – това разтягане използва рефлексите на хващане на бебето, като го окуражава да се държи продължително време и използва неговата сила, за да се изправи. Поддържайте минимално бебето си, като му позволявате да изпита удоволствието от напредването в контрола на своето тяло. Легнете на пода със свити колене и сложете бебето да седне на корема ви като ви гледа. Сложете показалците си в ръцете му; ако то не ги хване, хванете леко ръцете му с палеца и показалеца. Придвижете ръцете му от двете страни на главата му и го повдигнете съвсем леко, като внимавате до колко използва мускулите си и как реагира. Ако бебето не е още съвсем силно, за да се вдигне само, не дърпайте ръцете му, а леко ги върнете обратно долу. Ако се опита да се подвигне само – позволете му да го направи. Не му помагайте, само му дайте гласова подкрепа.

4. Разтягане по корем – Сложете бебето напреки в скута ви, по корем. Главичката му да легне върху бедрото ви. Хванете ръцете му за китките и разтегнете едната ръка нагоре и настрани, а другата надолу. Сменяйте ръцете в бавно разтягащо движение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар